IZLET U VOJVODINU

U organizaciji Hrvatskog sindikata šumarstva, članovi sind.podružnice Str.službe UŠP Koprivnica 07. i 08. listopada 2017. god. su posjetili Vojvodinu. 26 članova HSŠ iskoristilo je dva prekrasna jesenska dana za obilazak Subotice i Novog Sada.

 

U subotu smo bili u Subotici te se upoznali sa kulturnim znamenitostima grada na sjeveru Banata u kojem živi veliki broj Hrvata - Bunjevaca koji su utkali svoju kulturu i običaje od samih početaka nastanka grada, premda se u samoj arhitekturi najviše ističe utjecaj mađarskog stila iz vremena Austro ugarske vladavine. Isti dan smo posjetili i vinariju Zvonko Bogdan gdje smo se uz degustaciju nekoliko vrsta odličnih vina upoznali i sa modernom tehnologijom prerade grožđa.

Nedjelja je bila rezervirana za Novi Sad i Petrovaradin kroz koji nas je proveo vrstan turistički vodič te nas detaljno informirao o Petrovaradinskoj tvrđavi, velebnom zdanju na obali Dunava koje nas je svojom impozantnošću ostavilo bez daha.

Bitan detalj iz samog Petrovaradina je i da je to rodno mjesto jedne od najvažnijih ličnosti hrvatske povijesti – bana Josipa Jelačića čija se rodna kuća nalazi tik do same utvrde i koji je dobar dio života i službovanja proveo u Petrovaradinu.

Poslijepodnevne sate smo proveli u obilasku Novog Sada, administrativnog sjedišta Vojvodine o kojem smo čuli puno zanimljivih informacija od vremena njegovog utemeljenja do danas te o poznatim osobama koje su u njemu živjele i radile i čiji je životni put često prolazio i kroz hrvatske krajeve.

Na povratku u Hrvatsku smo se zaustavili u Iloku gdje nas je dočekao gl.sind. povjerenik za UŠP Vinkovci, kolega Krasnodar Sabljić, te smo nakon kratkog ali ugodnog druženja nastavili povratak u Koprivnicu pomalo umorni, ali prepuni pozitivnih dojmova sa još jednog uspjelog izleta.  JS

Foto galerija *(2)

Hrvatski sindikat šumarstva
Trg kralja Petra Krešimira IV br.2
10 000 Zagreb
Tel/fax 01/46 55 016
www.hrsindsum.hr
Top