SEMINAR ZA POVJERENIKE PODRUŽNICA

U organizaciji Hrvatskog sindikata šumarstva od 28. – 30.  rujna u Biogradu u hotelu Adria održan je seminar za sindikalne povjerenike podružnica. 

 

Seminaru je prisustvovalo 145 povjerenika podružnica iz svih 16 Uprava šuma i Direkcije Hrvatskih šuma d.o.o. 

Bila je to priprema Hrvatskog sindikata šumarstva za predstojeće kolektivne pregovore, pa je i tema seminara bila ZAJEDNO DO NOVOG KOLEKTIVNOG UGOVORA. 

Prvog dana seminara uvodno izlaganje je imao predsjednik Hrvatskog sindikata šumarstva Željko Kalauz. Predsjednik je između ostalog naglasio da se kolektivno pregovaranje može smatrati najvažnijom aktivnošću koja se odvija između sindikata i poslodavca. Ovo će biti  9. po redu Kolektivni ugovor, te je posjetio da je prvi kolektivni ugovor u Hrvatskim šumama potpisan 19. srpnja 1996. god. Niti jedni pregovori nisu bili lagani, istaknu je predsjednik,  što se isto očekuje i od ovih, ali cilj pregovaranje je postići dogovor koji zadovoljava sve uključene strane. Svaki je Kolektivni ugovor kompromis. Predsjednik Hrvatskog sindikata šumarstva je također naglasio da  Kolektivni ugovor nije dobar ako je samo jedna strana zadovoljna, te da ne postoji Kolektivni ugovor u kome svi sve dobivaju, ali Kolektivni ugovor nije dobar u kome samo jedna strana odustaje od svog interesa. 

Drugog dana seminara povjerenicima podružnica se obratio predsjednik Uprave Hrvatskih šuma d.o.o. Krunoslav Jakupčić. Predsjednik Uprave se u svom govoru prije svega osvrnuo na poslovanje Hrvatskih šuma d.o.o., te upozorio da neke Uprave Hrvatskih šuma d.o.o. zbog nedostatka radnika neće izvršiti plan proizvodnje. Zatim je govorio o stanju kadrova, radnicima zaposlenim preko agencije u Hrvatskim šumama d.o.o. cijenama drvnih sortimenata, potraživanju od kupaca, kreditnoj zaduženost, te investicijama u 2017. god. Nakon  predsjednikova izlaganja, uslijedila su pitanja povjerenika, kojih je bilo ne mali broj. 

Predsjednik Hrvatskog sindikata šumarstva je naglasio da su očekivanja radnika Hrvatskih šuma d.o.o. od ovih pregovora velika, pogotovo kad je u pitanju povećanje plaća. Očekivanja su opravdana, budući vrijednost boda  nije povećavana od 2011. godine, a u odnosu na 2011. godinu, smanjen je broj radnika, a povećana proizvodnja. Isto tako za istaknuti je da su prema podacima DZS od 2012. – 2017. god. povećani troškovi života, hrane – 5,1 %,,  troškovi stanovanja i energije – 14,7%. 

Nakon razgovora sa predsjednikom Uprave, seminar je nastavio voditi Domagoj Rebić, pravnik Nezavisnih hrvatskih sindikata, član Pregovaračkog odbora Hrvatskog sindikata šumarstva za kolektivne pregovore. 

Povjerenici podružnica su odmah nakon prijeđenog  pojedinog članka, predlagali  izmjene Kolektivnog ugovora. Najviše prijedloga je bilo vezano za plaće i materijalna prava, godišnji odmor, prekovremeni rad, preraspodjela radnog vremena, prijevoz na posao, odnosno radilište…

Sudionici seminara su na kraju poručili ZAHTJEVAMO VEĆE PLAĆE JER RADNICI HRVATSKIH ŠUMA d.o.o. SU TO I ZASLUŽILI. 

Foto galerija *(4)

Hrvatski sindikat šumarstva
Trg kralja Petra Krešimira IV br.2
10 000 Zagreb
Tel/fax 01/46 55 016
www.hrsindsum.hr
Top