SASTANAK U MINISTARSTVU RADA I MIROVINSKOG SUSTAVA

U  Ministarstvu rada i mirovinskog sustava 29. kolovoza 2013. god.  održan je sastanak ministara, uprava i predstavnika sindikata državnih tvrtki.
Sastanku je nazočilo 70-tak članova uprave i sindikalnih predstavnika državnih poduzeća, a ministarstva su predstavljali  ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, ministar financija Slavko Linić, zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić i zamjenik ministra prometa Zdenko Antešić
Nakon pozdravnih riječi ministra Miranda Mrsića koji je  rekao da se socijalni dijalog mora razvijati u tvrtkama, uvodno izlaganje je iznio ministar Slavko Linić.
Govorio je o stanju u gospodarstvu. Između ostalog je rekao da će 2014. i 2015.  biti jako teške, jer na naplatu dolaze dugovi koje Hrvatska ne može vraćati iz poreza, pa će se zbog toga ići u prodaju nekih državnih poduzeća. Ministar Jakovina je govorio o stanju u svom resoru,  osvrnuvši se uglavnom na poljoprivredu.
Predsjednik Hrvatskog sindikata šumarstva Željko Kalauz u svom izlaganju se osvrnuo  na zaključke sa prvog i drugog sastanka – da će se rješavanju problema u tvrtkama u pretežito državnom vlasništvu pristupiti sektorski, na način da se u okviru pojedinačnih resora organiziraju sastanci predstavnika sindikata i uprave društva u pretežito državnom vlasništvu.
Postavio je  upit ministru Tihomir Jakovini, zašto nije sazvao sektorski sastanak sa sindikatima, jer u Hrvatskim šumama ima velikih problema? Rekao je kako je Uprava Hrvatskih šuma  nakon 17 god. postojanja otkazala Kolektivni ugovor, te kako to radnici Hrvatski šuma s obzirom u kakvim uvjetima rade, svake godine ima nekoliko smrtnih slučajeva nisu zaslužili, te kako je otkazan Kolektivni ugovor u poduzeću koje nije na proračunu i koje stalno ostvaruje dobit, koje je zadnjih godinu i pol smanjilo broj radnika za 500, radnicima podignute norme i do 40%.
Kao razlog otkazivanja Uprava Hrvatskih šuma d.o.o. je navela da Kolektivni ugovor u  ovakvom obliku koči  restrukturiranje, na što je predsjednik Hrvatskog sindikata šumarstva Željko Kalauz izjavio da sindikati u Hrvatskim šumama od Uprave Hrvatskih šuma d.o.o. nisu nikada dobili plan restrukturiranja i da im je predsjednik Uprave rekao da ga neće nikada ni dobiti., na što je pitao jel to socijalni dijalog? Napomenuo je kako je za vrijeme  važenja ovog Kolektivnog ugovora Uprava  u jednom dijelu  provela restrukturiranje. Osnovala 7 sektora, ukinula nekoliko službi, ukinula radna mjesta savjetnici, zamjenici, pomoćnici, smanjila broj vozila, računala, sve je to restrukturiranje.
Poduzeće koje proizvodi 5,5 miliona m3 nema proizvodnu i plansku službu. Po prvi puta u Hrvatskim šumama d.o.o. dolazi u pitanje izvršenje plana proizvodnje.
Na kraju je rekao, budući je predsjednik Uprave sindikatima na sastanku održanom prošli tjedan rekao da su Hrvatske šume d.o.o. za plaću digle kredit, postavio pitanje gdje su novci Hrvatskih šuma d.o.o., ako je za 500 radnika smanjen broj zaposlenih, ako su podignute norme, ako su podignute cijene drvnih proizvoda, smanjen broj vozila?
Iako je na sastanku bio prisutan i predsjednik Uprave na pitanje predsjednika Hrvatskog sindikata šumarstva Željka Kalauza  odgovorio je ministar Tihomir Jakovina. Ponovno je spominjao prijašnje studie restrukturiranja, nepotrebna radna mjesta savjetnika, zamjenika, te da ćemo na kraju godine vidjeti koliku  će dobiti ostvariti Hrvatske šume.

Hrvatski sindikat šumarstva
Trg kralja Petra Krešimira IV br.2
10 000 Zagreb
Tel/fax 01/46 55 016
www.hrsindsum.hr
Top