9. MEĐUNARODNI SPORTSKI SUSRETI HSŠ

9. međunarodne sportske susrete HSŠ-a u Umagu, od 20.do 23. lipnja, obilježio je treći uzastopni uspjeh Delničana, tradicionalno odlična organizacija,  druženje šumara koje kroz sportska natjecanja pridonosi jačanju pripadnosti tvrtki koje zbog mnogih i različitih događaja u novije vrijeme postaje i pitanje preživljavanja.

Trećim uzastopnim trijumfom ekipa Delnica nosi kući pobjednički pehar u trajno vlasništvo. Vinkovčani su im bili za petama, no ipak dostatno samo za drugo mjesto dok se se za treće mjesto do zadnje discipline ravnopravno borili Zagreb, Našice i Gospić. O svim rezultatima opširnije na našim stranicama.

 

Ovogodišnji Umag obilježilo je, osim sportskih, i niz drugih zanimljivosti.

Šumari i Umag se vole, potvrđeno je još jednom. Sportski kompleks Katoro te naselje Polynesia dočekali su preko 1300 sudionika igara opet u novom ruhu, a oni su se iznova osjećali „kao kod kuće“. Novi teniski tereni, tartan staze, šetnice, uređeni parkovi pridonijeli su ugođaju koji će se pamtiti do sljedećih igara.

U šarenilu boja prilikom postrojavanja ekipa i cijelim protokolom svečanog otvorenja upadljivo je dominirala jedna riječ i jedna misao:druženje. I predsjednik HSŠ-a Željko Kalauz, i predstavnici šumarskih sindikata Mađarske i Slovačke, predstavnici domaćina,  kompleksa Polynesia, pozivali su na druženje i prijateljstvo, na zajedništvo, a tek onda poželjeli sudionicima dobre sportske rezultate.

Ipak, dnevnopolitički, bolje bi možda bilo reći, ekonomski pa iz toga proizašli egzistencijalni problemi nisu, bar na trenutak, na otvorenju, mimoišli ni šumare u Umagu. Dogodilo se naime da je par dana prije početka Susreta  otkazan Kolektivni ugovor koji radnicima „život znači“. Nije čudno što je onda na samom otvorenju taj akt „začinio“ igre, a to pitanje apostofirano u više navrata. Još je manje čudno da su zbog toga  (još jednom) prvi put  zvižduci nezadovoljstva dočekali predstavnika Uprave.

O tome, ali i nekim drugim problemima na otvorenju 9. sportskih susreta ponešto je rekao i predsjednik HSŠ-a Željko Kalauz. On se osvrnuo na konstantno povlačenje po medijima Hrvatskih šuma i izmišljenih problema, o „licitiranju  o navodnom višku radnika“,  o čemu ne može biti ni riječi budući da u ovom trenutku oko 40% nekih poslova obavljaju privatni poduzetnici. Rekao je da „nisu bili potrebni ni sudski troškovi“ oko božićnice, a spomenuo je i nekoliko najvažnijih akcija u kojima je s ostalim sudjelovao i HSŠ (Prvomajski prosvjed). Žalosno je, rekao je, što posljednji saznajemo za otkazivanje Kolektivnog ugovora za Hrvatske šume, a tako nešto nije učinila ni Vlada, ni druge tvrtke. Kao što su njegove riječi popraćene aplauzom tako je član Uprave Ivan Ištok dočekan zvižducima. Obraćajući se prisutnima on je istaknuo da se poslodavac trudi pronaći najbolji način kako bi se nagradili oni koji dobro rade, te da je zakonsko pravo poslodavca otkazivanje Ugovora. Novim pregovorima i zajedničkim naporom trudit ćemo se pronaći najbolja rješenja za sve uposlene, rekao je.

Prvi put su na Sportskim susretima šumara kao gosti nastupili  (u malom nogometu) i predstavnici Hrvatskog  sindikata Pošte.

Recimo i to da se prvi puta dogodilo da u jednoj od dvije najatraktivnije ili najvažnije (uz nogomet) sportske discipline,  potezanju konopa, konopaši Zagreba nisu bili prvi! Nakon osam uzastopnih uspjeha, „najjača“ momčad, možda malo i presamouvjerena, ali i nekompletna, prepustila je prvo mjesto ekipi Našica. Srušen je jedan mit, stoga je i veselje Našičana bilo neizmjerno!

9. sportski susreti pamtit će se i po tome što u najzanimljivijoj disciplini, malom nogometu, prvi put najbolji nisu bili šumari, nego gosti, ekipa Pošte. Ako tome dodamo da su tradicionalno dobri Rumunji uzeli treće mjesto, preostaje nam zaključiti, da se šumari sve manje bave nogometom! Ili je ovo ipak bio samo izuzetak.

Vrijedi spomenuti i da se muška momčad košarkaša Osijeka promeće u lidere, svojim drugim uzastopnim trijumfom.

Spomenimo na kraju da su 9. Međunarodnim sportskim susretima HSŠ tradicionalno prisustvovali i gosti: sindikati šumarstva Rumunjske, Slovačke, Mađarske i Poljske, uz njih i predstavnici Sindikata zaposlenih u šumarstvu Bjelovar. Po prvi puta u natjecanju su sudjelovali predstavnici Hrvatskog sindikata pošta.

 

Hrvatski sindikat šumarstva
Trg kralja Petra Krešimira IV br.2
10 000 Zagreb
Tel/fax 01/46 55 016
www.hrsindsum.hr
Top