SASTANAK U MINISTARSTVU RADA

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava 01. ožujka 2013. godine održan je sastanak ministara, Uprava i predstavnika sindikata državnih tvrtki. Sastanak je održan na zahtjev Nezavisnih hrvatskih sindikata, a zbog niske razine socijalnog dijaloga u državnim tvrtkama, a pogotovo kada je riječ o Kolektivnim ugovorima.
Sastanku je nazočilo 60-tak članova Uprava i sindikalnih predstavnika državnih poduzeća, a ministarstva su predstavljali ministar rada i mirovinskog sustava M. Mrsić, ministar poljoprivrede T. Jakovina i ministar prometa i veza S. Hajdaš Dončić.
Nakon pozdravnih riječi ministra M. Mrsića, uvodno izlaganje i razloge zašto su Nezavisni hrvatski sindikati zatražili ovaj sastanak podnio je K. Sever, predsjednik NHS-a. 
O problemima u toku kolektivnih pregovora između socijalnih partnera u Hrvatskim šumama d.o.o. govorio je Ž. Kalauz predsjednik Hrvatskog sindikata šumarstva.
Između ostalog je rekao da je situacija u Hrvatskim šumama d.o.o. teška jer je predsjednik  Uprave Hrvatskih šuma d.o.o. bez ikakve analize izašao sa procjenom da je u Hrvatskim šumama d.o.o. oko 2500 radnika viška.
Istaknuo je da Uprava Hrvatskih šuma d.o.o. predloženim izmjenama Kolektivnog ugovora svakom radniku smanjuje materijalna prava za 10 – 11 tisuća kuna godišnje, da predlažu smanjenje otpremnina i broja dana godišnje odmora.
Predsjednik Hrvatskog sindikata šumarstva je naveo razloge zašto u Hrvatskim šumama d.o.o. nema potrebe smanjivati materijalna prava:
-    prosječna plaća u Hrvatskim šumama d.o.o. među najnižima od svih državnih poduzeća;
-    Hrvatske šume d.o.o. nisu na proračunu;
-    Hrvatske šume d.o.o. dugi niz godina ostvaruju dobit, planirana dobit za 2013. godinu je oko 30 mil. kn, a koja će biti i trostruko veća jer se u plan ušlo  sa  371 radnikom više nego što trenutno radi u Hrvatskim šumama d.o.o., te je ušteda na njihovim plaćama oko 30 mil. kn. Zatim u plan se nije ušlo sa novim cijenama drvnih sortimenata, a koje su povećane. 
Ali bez obzira na sve te razloge svjesni situacije u Hrvatskoj, kao odgovorni socijalni partner tijekom pregovora Hrvatski sindikat šumarstva je izrazio spremnost na smanjenje nekih materijalnih prava, a sve u cilju očuvanja radnih mjesta, rekao je Ž. Kalauz. 
Nadalje u svom izlaganju Ž. Kalauz je istaknuo da Hrvatski sindikat šumarstva ne može prihvatiti prijedlog Uprave Hrvatskih šuma d.o.o.  o izmjeni čl. 9. Kolektivnog ugovora jer svrha odredbe čl. 9. je spriječiti eventualnu namjeru Poslodavca  da ustupanjem poslova drugim pravnim i fizičkim osobama proizvede umjetni višak radnika te da s time u vezi krene i otpuštanje radnika.
Na kraju svog izlaganja predsjednik Hrvatskog sindikata šumarstva je pozvao predsjednika Uprave Hrvatskih šuma d.o.o.  da sjednu za stol i dogovore izmjene Kolektivnog ugovora i da zajedno vrate osmjeh na lica radnika Hrvatskih šuma d.o.o., a kojeg nema već godinu dana.

Hrvatski sindikat šumarstva
Trg kralja Petra Krešimira IV br.2
10 000 Zagreb
Tel/fax 01/46 55 016
www.hrsindsum.hr
Top